Bokashi tuottaa jätteistä ravinteikasta multaa yhdessä–kahdessa kuukaudessa.
Mullan lisäksi se tuottaa jatkuvasti bokashinestettä, joka sopii kaikkien kasvien lannoittamiseen.
Bokashi on kompostointitapa, jossa biojäte käy EM-mikrobien (effective micro-organism) avulla hapettomassa tilassa.
Koska bokashi ei tarvitse happea, se on hajuton, kunhan muistaa pitää bokashiastian kannen tiukasti kiinni. Ei siis ihme, että moni hurahtaa tähän japanilaiseen kompostointitapaan.
Bokashointia varten tarvitaan kaksi bokashiastiaa ja bokashirouhetta. Valmiita astioita ja rouhetta voi ostaa rautakaupasta tai tilata netistä.
Bokashi-ämpärit voi tehdä itsekin tavallisista ämpäreistä, mutta ne pitää saada ilmatiiviiksi. (Ohje kerrotaan tässä jutussa myöhemmin.)
Bokashirouhe koostuu EM-liuoksella (effective micro-organism) kyllästetyistä vehnäleseistä, jotka on kuivattu.
Lisäksi tarvitaan astia, johon kerätään biojätteet ennen bokashiin pilkkomista, sekä eläimiltä suojattu saavi tai puutarhakompostori jätteen jälkikäsittelyyn eli multatehtaaksi.
Huom! Paperi ei fermentoidu, joten sitä ei voi laittaa bokashiin.
Mitä bokashin hanasta valutettavalla nesteellä tehdään? Bokashi tuottaa laadukkaan esikompostointimateriaalin lisäksi ravinteikasta fermentaationestettä, jolla voi erittäin voimakkaasti laimennettuna (laimennussuhde vähintään 1:200) lannoittaa kasveja.
Nestettä voi käyttää käyttää myös septisäiliöissä ja viemäriputkien puhdistamisessa. Neste säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Saatavilla on monenlaisia valmiita bokashi-astioita hanalla, bokasirouhetta ja keräilyastioita. (Kuvat: K-rauta)
MAINOSBiojätteestä äärimmilleen täyttynyt bokashi jätetään käymään. Nyt otetaan toinen bokashiastia käyttöön ja ryhdytään täyttämään sitä.
Täyden bokashin kantta ei pidä aukaista turhaan. Nestettä tulee poistaa hanan kautta säännöllisesti, sillä ylimääräinen kosteus aiheuttaa mädäntymistä ja pahaa hajua.
Oikea bokashi tuoksuu happamalta.
Fermentoituminen kestää vähintään kaksi viikkoa, mutta sitä voi jatkaa vaikka kolmesta neljäänkin viikkoa.
Fermentoitunut aines on tumman väristä, ja siitä voi vielä selvästi erottaa biojätteen osia.
MAINOSNyt kompostoinnissa otetaan käyttöön happi: fermentoituneesta bokashista tehdään niin kutsuttu multatehdas jyrsijäsuojattuun astiaan tai saaviin.
Käymistuote sekoitetaan multatehtaan multaan, esimerkiksi kompostimultaan tai kukkapenkkimultaan, jolloin bokashiseos alkaa kompostoitua mullaksi.
Prosessi kestää vähintään kaksi viikkoa, minkä jälkeen mullassa pitäisi enää näkyä biojätettä.
Mitä lämpimämpää on, sitä tehokkaammin multaa syntyy.
Talvella multatehdas perustetaan sisälle, koska pakkasella multatehdas ei toimi. Valmis multa voidaan varastoida ja hyödyntää kesällä.
Bokashiastian sisällön voi talvella kaataa myös lämpökompostoriin tai muuhun säiliöön, johon eläimet eivät pääse.
Puutarhan kasveille riittää vain pieni määrä bokashimultaa, koska se on vahvaa ravinnetta. Ennen multatehtaan prosessia pelkkää käymistuotetta ei saa laittaa maahan.
Tee kaksi ämpäribokashia, jotta voit täyttää toista sillä välin, kun toisen sisältö fermentoituu.
Tarvitset kaksi tavallista ämpäriä, jotka laitetaan sisäkkäin.
Lähteet ja lisää tietoa: marttalehti.fi, ekokymppi.fi, k-rauta.fi, hyötykasviyhdistys.fi
Kuvat: iStock