Bokashi on nopea ja hajuton komposti

Keittiö
Bokashi kompostiin lisätään rouhetta.
Bokashi on huoneenlämmössä pidettävä siisti ja hajuton kompostori, jonka avulla biojätteestä tulee ravinteikasta multaa nopeasti. Bokashointi on helppoa!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
15.8.2024

Bokashi tuottaa jätteistä ravinteikasta multaa yhdessä–kahdessa kuukaudessa.

Mullan lisäksi se tuottaa jatkuvasti bokashinestettä, joka sopii kaikkien kasvien lannoittamiseen.

Bokashi on kompostointitapa, jossa biojäte käy EM-mikrobien (effective micro-organism) avulla hapettomassa tilassa. 

Bokashin käymistä kutsutaan fermentoitumiseksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Koska bokashi ei tarvitse happea, se on hajuton, kunhan muistaa pitää bokashiastian kannen tiukasti kiinni. Ei siis ihme, että moni hurahtaa tähän japanilaiseen kompostointitapaan.

Bokashi tiivistetään
Bokashi täytetään aivan täyteen, ennen kuin se jätetään fermentoitumaan vähintään kahdeksi viikoksi. Biojätteen ja rouheen kerrokset voi tiivistää, mikä tehostaa käymistä.

Bokashi – mitä tarvitaan?

Bokashointia varten tarvitaan kaksi bokashiastiaa ja bokashirouhetta. Valmiita astioita ja rouhetta voi ostaa rautakaupasta tai tilata netistä.

Bokashi-ämpärit voi tehdä itsekin tavallisista ämpäreistä, mutta ne pitää saada ilmatiiviiksi. (Ohje kerrotaan tässä jutussa myöhemmin.)

Bokashirouhe koostuu EM-liuoksella (effective micro-organism) kyllästetyistä vehnäleseistä, jotka on kuivattu.

EM-mikrobeita ovat maitohappobakteerit, hiiva ja fotosynteettiset bakteerit. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisäksi tarvitaan astia, johon kerätään biojätteet ennen bokashiin pilkkomista, sekä eläimiltä suojattu saavi tai puutarhakompostori jätteen jälkikäsittelyyn eli multatehtaaksi.

Mitä bokashiin voi laittaa?

  • hiilihydraattipitoista biojätettä, kuten vihannesten ja hedelmien kuoria sekä viljatuotteita.
  • lihaa tai maitotuotteita pieninä erinä (mieluiten kypsennettynä)
  • pihasta kertyvät naatit ja muut kasvijätteet
  • kahvinporot, vaikka en eivät fermentoidu kunnolla.

Huom! Paperi ei fermentoidu, joten sitä ei voi laittaa bokashiin.

Biojäte kerätään astiaan.
Biojätteen voi kerätä ensin astiaan, josta se on helppo pilkkoa ja siirtää bokashiin päivän päätteeksi.

Aloita bokashin täyttäminen

  1. Laita välipohjan päälle talouspaperi ja sen päälle muutama ruokalusikallinen rouhetta.
  2. Kerää päivittäin biojätteet ja laita ne bokashiin pilkottuna.
  3. Tasoita ja painele biojäte tiiviiksi.
  4. Laita päälle mikrobirouhetta: 1 litra biojätettä ja ruokalusikallinen rouhetta (tarkista ohje paketista).
  5. Varmista astian ilmatiiviys: laita kansi tiiviisti kiinni ja tarkista, että hana on kiinni.
  6. Jatka näin, kunnes astia on täynnä.
  7. Poista hanan kautta nestettä vähintään kolmen päivän välein.

Mitä bokashin hanasta valutettavalla nesteellä tehdään? Bokashi tuottaa laadukkaan esikompostointimateriaalin lisäksi ravinteikasta fermentaationestettä, jolla voi erittäin voimakkaasti laimennettuna (laimennussuhde vähintään 1:200) lannoittaa kasveja.

Nestettä voi käyttää käyttää myös septisäiliöissä ja viemäriputkien puhdistamisessa. Neste säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Saatavilla on monenlaisia valmiita bokashi-astioita hanalla, bokasirouhetta ja keräilyastioita. (Kuvat: K-rauta)

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kun bokashi on täynnä

Biojätteestä äärimmilleen täyttynyt bokashi jätetään käymään. Nyt otetaan toinen bokashiastia käyttöön ja ryhdytään täyttämään sitä.

Täyden bokashin kantta ei pidä aukaista turhaan. Nestettä tulee poistaa hanan kautta säännöllisesti, sillä ylimääräinen kosteus aiheuttaa mädäntymistä ja pahaa hajua.

Oikea bokashi tuoksuu happamalta.


Fermentoituminen kestää vähintään kaksi viikkoa, mutta sitä voi jatkaa vaikka kolmesta neljäänkin viikkoa.

Fermentoitunut aines on tumman väristä, ja siitä voi vielä selvästi erottaa biojätteen osia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Bokashin multatehdas
Bokashoinnissa ei vapaudu hiilidioksidina, koska hiili sitoutuu jätteisiin ja siirtyy multaan. Niinpä bokashin hiilijalanjälki on hyvin pieni verrattuna perinteiseen lämpökompostoriin. Multatehtaassa kuitenkin tarvitaan happea.

Kun bokashi on käynyt, perustetaan multatehdas

Nyt kompostoinnissa otetaan käyttöön happi: fermentoituneesta bokashista tehdään niin kutsuttu multatehdas jyrsijäsuojattuun astiaan tai saaviin.

Käymistuote sekoitetaan multatehtaan multaan, esimerkiksi kompostimultaan tai kukkapenkkimultaan, jolloin bokashiseos alkaa kompostoitua mullaksi.

Prosessi kestää vähintään kaksi viikkoa, minkä jälkeen mullassa pitäisi enää näkyä biojätettä.

Mitä lämpimämpää on, sitä tehokkaammin multaa syntyy.

Talvella multatehdas perustetaan sisälle, koska pakkasella multatehdas ei toimi. Valmis multa voidaan varastoida ja hyödyntää kesällä.

Bokashiastian sisällön voi talvella kaataa myös lämpökompostoriin tai muuhun säiliöön, johon eläimet eivät pääse.

Puutarhan kasveille riittää vain pieni määrä bokashimultaa, koska se on vahvaa ravinnetta. Ennen multatehtaan prosessia pelkkää käymistuotetta ei saa laittaa maahan.

Tee itse -bokashi

Tee kaksi ämpäribokashia, jotta voit täyttää toista sillä välin, kun toisen sisältö fermentoituu.

Tarvitset kaksi tavallista ämpäriä, jotka laitetaan sisäkkäin.

  1. Tee sisemmän ämpärin pohjaan reikiä.
  2. Laita ulompaan ämpäriin hana: poraa hanaa varten reikä, liimaa hana ämpärin sisäpuolelta epoksiliimalla ja viimeistele liitos sikafleksillä. Tee täysin tiivis liitos.
  3. Kietaise sisemmän ämpärin ympärille pari kierrosta kelmua, jotta ämpärit menevät tiiviisti yhteen. 
  4. Sulje päällimmäinen ämpäri tiiviisti kannella. 

Lue lisää kompostoinnista