Lämminvesivaraaja: näin valitset sopivan kotiin tai mökille

Lämmitys Mökki
Lämminvesivaraaja säädetään 55-asteiseksi, jos mahdollista.
Lämminvesivaraaja pitää huolen, että kotitaloudessa riittää lämmintä vettä. Sen ei kannata olla liian iso eikä liian kuumalla lämmittävä energiatuhlari, mutta lämmintä vettä pitäisi kuitenkin riittää käyttäjien tarpeisiin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
13.6.2024

Lämminvesivaraaja säilyttää kotitalouden lämmintä vettä käyttövalmiina, jotta milloin vain pääsee lämpimään suihkuun tai muuten hyödyntämään lämmintä vettä.

Lämminvesivaraaja koostuu eristetystä säiliöstä, jonka sisällä vettä lämmittää joko sähkövastus tai lämmönvaihdin. Se sisältää myös termostaatin lämpötilan säätämiseksi.

Lämminvesivaraaja pitää veden sopivan lämpimänä.
Lämminvesivaraaja eli boileri tai vedenlämmitin pitää huolen, että lämmintä vettä riittää kaikkiin käyttötarkoituksiin. Veden sopivaan lämpötilaan vaikuttavat varaajan koko, veden käyttäjien määrä ja se, lämmitetäänkö varaajan vesi vain yösähköllä.

Säädä lämpötila oikeaksi

Lämminvesivaraajassa veden lämpötila on tavallisesti 55–80 celsiusastetta.

Mitä lähemmäksi 55 astetta lämpötilan saa säädettyä, sitä vähemmän sähköä kuluu. Kotitaloudessa pitää toki riittää lämmintä vettä.

Hanaveden lämpötilan voi mitata lämpömittarilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Alle 55 asteen ei kuitenkaan pidä säätää veden lämpötilaa, että vaarallinen legionellabakteeri pysyy poissa vesiputkistosta. 55 astetta riittää pitämään bakteerit vedestä poissa.

Näin lämminvesivaraaja toimii

1. Lämminvesivaraaja on suljettu säiliö, jossa putkikierukka toimii lämmityskääminä.

2. Käyttövesi virtaa lämmitysvettä sisältävää putkikierukkaa pitkin.

3. Putkikierukka toimii lämmönvaihtimena, joka siirtää lämpöä käyttöveteen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Minkä kokoinen lämminvesivaraaja omakotitaloon?

Lämminvesivaraajan koon valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa ja pohdintaa.

Lämminvesivaraajan kokoon vaikuttaa muun muassa

  • kotitaloudessa asuvien määrä
  • tuleeko varaaja mökille vai ympärivuotiseen asuntoon
  • minne se sijoitetaan?

Kesämökillä saattaa riittää pieni 30- tai 100-litrainen varaaja, josta saa lämmintä vettä tiskaamiseen ja käsien pesuun.

Vakituisessa kodissa tarvitaan henkilömäärän mukaan yleensä 100-, 150- tai jopa 300 litrainen lämminvesivaraaja.

Yhden tai kahden hengen kotitalouteen riittää mainiosti 100 litran varaaja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Liian isoa varaajaa ei kannata kuitenkaan hankkia, sillä ison vesimäärän lämmittäminen syö paljon energiaa.

Varaaja luovuttaa lämmintä suihkuvettä noin kaksi kertaa tilavuutensa verran: 200-litrainen varaaja tarjoaa siis 400 litraa pesuvettä ja 300-litrainen peräti 600 litraa.

Entä kuinka nopeasti lämminvesivaraaja lämmittää veden? 200-litrainen varaaja lämpiää täysin kuumaksi 2 kW:n vastuksella neljässä tunnissa ja 300-litrainen 3 kW:n vastuksella kuudessa tunnissa. (Lähde: Jäspi)

Pieni lämminvesivaraaja huoneessa.
Jotkin lämminvesivaraajat sopivat asennettavaksi asuinhuoneistoihin. Pieni varaaja sopii yhden tai kahden hengen talouteen ja kesämökille.

Lämminvesivaraajan asennuspaikka

Lämminvesivaraajan voi asentaa moneen paikkaan: kaapin sisään, osaksi kaappiriviä tai vaikka tekniseen tilaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

On myös olemassa vaakatasoon asennettavia lämminvesivaraajia, jotka voidaan sijoittaa vaikkapa saunan lauteiden alle.

Lämminvesivaraajan tyypillinen käyttöikä on noin 20 vuotta, mutta esimerkiksi veden laatu vaikuttaa sen kestävyyteen.

Lämpötila-asetuksen sähkön hinnan mukaan

Pörssisähköä käyttävän tai muutenkin sähköä ahkerasti säästävän kotitalouden kannattaa seurata tulevan vuorokauden sähkön tuntihintoja ja ajoittaa lämminvesivaraajan käyttöä edullisimmille tunneille.

Tällöin lämpötila-asetusta kannattaa nostaa esimerkiksi 65–75 asteeseen, jotta lämmintä vettä riittää varmemmin seuraavan päivän kalleimpien tuntien ajalle.

Aurinkoisilla keleillä voi hyödyntää mahdollista omaa aurinkosähkön tuotantoa lataamalla käyttövesivaraajaa reippaasti.

Varaaja tyhjennetään, jos on jäätymisvaara

Varaajasta voi sammuttaa virran, jos se jostain syystä on tarpeen. Jos tilassa on jäätymisriski, varaaja pitää tyhjentää virran sammuttamisen jälkeen.

Kesämökillä lämminvesivaraaja tyhjennetäänkin aina talveksi, jos rakennus kylmenee. Turvallisinta on tyhjentää käyttövesivaraaja muutenkin pidemmän tauon ajaksi, mutta virta tulee aina sammuttaa ensin.

Kun sitten taas ottaa varaajan käyttöön, se tulee ensin täyttää vedellä ja sitten vasta pistää virrat päälle.

Mikäli käyttövesivaraajaa ei tyhjennä, veden lämpötilaa on mökille palattaessa syytä nostaa noin 60–65 asteeseen useaksi tunniksi ja laskea hanasta kuumaa vettä pois reilusti ennen veden käyttöä.

Mies asentaa lämminvesivaraajaa.
Lämminvesivaraajan asennus kannattaa jättää LVI-ammattilaiselle.

Lämminvesivaraaja voi kuluttaa reippaasti sähköä

Lämminvesivaraaja kuluttaa keskimäärin 1 000 kilowattituntia energiaa vuodessa henkilöä kohden.

Lisäksi käyttövesivaraajasta tulee lämpöhäviötä. Esimerkiksi 300 litran varaajalla häviötä voi tulla vuodessa noin 500 kilowattituntia.

Kotitalouden energiankulutuksesta veden lämmittäminen haukkaa siis ison palan.

Kuumalla vedellä lotraaminen kasvattaa energialaskua.

Kotitaloudessa syntyy isoja säästöjä vähentämällä lämpimän veden käyttöä: suihkuajan lyhentäminen ja veden lämpötilan alentaminen pienentävät sähkön kulutusta tehokkaasti.

Näin säästät lämminvesivaraajan käytössä

  • Säädä lämminvesivaraajan termostaattiasetus sellaiseen arvoon, joka normaalikäytössä takaa, että lämmintä käyttövettä riittää nipin napin. Varaajan termostaatin asetusarvoksi sopii noin 60 °C (mutta ei ikinä alle 55 °C).
  • Jos varaajasta puuttuu lämpötila-asteikko, alenna varaajan lämpötilaa vähitellen ja mittaa hanasta tulevan veden maksimilämpötila. Tarkista onko varaajan yhteydessä termostaatti, joka rajoittaa varaajasta laskettavan veden lämpötilaa ja katso sen lämpötilataso.
  • Jos sähkön päivä- ja yöhinnan ero on pieni, käytä mieluummin varaajan päiväkäyttöä (jatkuva käyttö) sen sijaan, että nostaisit varaajan veden lämpötilan asetusarvoa silloin, lämmintä vettä kuluu runsaasti.
  • Jos käyttövesivaraaja on sijoitettu talon sisätiloihin, kuten kodinhoitohuoneeseen, eikä esimerkiksi tekniseen tilaan, varaajan asetuksen voi talvella säätää kuumemmaksi kuin 60 astetta: lämpöhäviö hyödynnetään kovien pakkasten aikana lämmityksessä
  • Jos voit hyödyntää merkittävästi edullisempaa yösähköä, varaajan lämmitys kannattaa kytkeä esimerkiksi kellokytkimellä halvemman yösähkön aikajaksolle. (lähde: Motiva)

Lämminvesivaraajan hinta

Lämminvesivaraajan hintaan vaikuttaa sen koko, tilavuus, tehokkuus ja merkki. Lämminvesivaraajien hinta vaihtelee parista sadasta useaan tuhanteen euroon.

Asentamisen ja käyttöönoton kanssa eli asennettuna hinnat liikkuvat noin 1000:sta 3 000 euroon. Pelkän asennuksen voi saada noin 500 eurolla.

Kysy LVI-liikkeistä tarjouksia, niin saat alueesi hintatason selville.

Lämminvesivaraajan asennukseen kuuluu

  • vanhan varaajan irrotus ja purkaminen
  • uuden varaajan asennus
  • sähkötyöt, esimerkiksi kytkennät ja turvallisuusmittaukset
  • varoventtiilin kytkentä
  • vanhan varaajan poisvienti.

Lue lisää kodin energiatehokkuudesta